Akhisar Belediyesi binaların denetimlerine başladı, 53 yapı kontrol edildi!
Akhisar Haber NET (ÖZEL HABER)
Akhisar Belediyesi yaşanan deprem felaketi ardından mecliste aldığı karar ile İmar ve Şehircilik Müdürlüğü nezdinden kurulan komisyon, Akhisar’da 53 yapıda projeye uygunluk açısından denetim gerçekleştirdiği ifade edildi.
Akhisar’da 36 bin binanın bulunduğuna dikkat çeken Akhisar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Mehmet Çelik, Akhisar’da vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda aciliyeti önde olan talepleri acil bir şekilde projeye uygunluğu konusunda denetim yaptıklarını ancak depremsellik yönünde bir denetim yapamadıklarını bu konuda sadece yetkili kuruluşların denetim yapabileceğinin altını çizdi.
Akhisar Belediyesi’nin de depremsellik açısından bir denetim yapabilmesi için ilk adım olarak bir yapı denetim şirketini bünyesine kattığını ve bu konuda oluşturulan laboratuara lisans almaya çalışacağı bildirildi.
Akhisarlılara yapılan denetimler hakkında geniş bilgiler aktaran Akhisar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Mehmet Çelik sözlerine şöyle devam etti, “Meydana gelen depremden sonra ulusal olarak tüm belediyelerimiz tüm yerel yönetimlerimiz birlikte karar verdiği önemli başlıklar alındı. Bizler de bu başlıkları ele alarak bu çerçevede çalışmalara başladık. Daimi olarak yapacağımız 4 ana başlık var.
Bunların birincisi yapı envanterinin oluşturulması: Mevcut yapı stoğu envanterinin oluşturulması ve yapı güvenliğinin deprem riski açısından değerlendirilmesi yapılacaktır. Bu çalışmayla elimizdeki binaların yaklaşık Akhisar’da 36 bin tane bina var. Bu binaların yaş, yapım yılı, yapım tekniği, proje, gibi özelliklerini hepsini kayıt altına almayı amaçlıyoruz.
İkinci ana başlık ise depremsellik araştırması: Bu depremsellik araştırması çerçevesinde Maden Tetkik Arama Genel müdürlüğünden Akhisar ilçesine ait 16 adet paftanın temin edilmesi. 10 km yarıçapındaki alanda bulunan fayların incelenmesi ve diri fayların imar planı ile birlikte değerlendirilmesi. Farklı zemin özelliklerinin tespit edilmesi. Zemin etüdü arazi çalışmalarına ait videoların parsel bazlı olarak sisteme işlenmesi.
Üçüncü ana başlığımız ise yer bilgi sistemi kurulması: bir ve ikinci ana başlıkta var olan yapı stoğu ve depremsellik araştırması doğrultusunda oluşturacağımız bir alt yapı ile online olarak erişilebilecek yapıların durumunu gösteren vatandaşlarımızın da bunu gördüğü bir bilgi sistemidir.
Dördüncü ana başlıkta ise yapı ve zemin laboratuvarı kurulması: 6306 sayılı kanunun yönetmeliğinde yer alan Riskli yapı tespitinde yer alan kurum ve kuruluşlar Madde 6 da Bakanlıkça lisanslandırılan laboratuvar kurulup Akhisar’da riskli bina tespitinde bulunulması istenen binalara hizmet verilecektir.
Bu dört ana başlıkta toplanan konularla ilgili çalışmalarımızı hemen başladık. Fakat daha hızlı vatandaşımızın talebine cevap vermek üzere harekete geçmen durumundaydık. Başkanımız ile yaptığımız toplantıda bize gelen talepleri kendisine ilettik.
Vatandaşlarımız binalarının depreme dayanıklı mı değil mi konusunda çok fazlaca merak içerisinde olduğunu biliyoruz. Bir yapının projeye uygun olup olmadığını biz Akhisar Belediyesi olarak kendi yetkimiz dahilinde denetleyebiliyoruz. Fakat binanın depremselliğiyle ilgili olan konuya geldiğimiz zaman, burada yasa bizi kısıtlıyor. Bu konu ile ilgili lisanslandırdığı lisans verdiği kurumlara yetki vermiş durumda ve bu lisansı alan kuruluşlar ancak bu depremselliğiyle ilgili testler, analizler yapıp resmi bir rapor oluşturabiliyor. Bunu yapmamız için tabiî ki bizim de laboratuar oluşturmamız söz konusu oluyor.
- Akhisar’da 53 tane dilekçeli talebe cevap verdik
Biz şuanda hemen yetkilerimiz dahilinde olan kısmı ile harekete geçebiliyoruz. Bu çerçevede iki ekip oluşturduk. Bu ekip İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teknik personelinden oluştu. Bir İnşaat Mühendisi, bir İnşaat Teknikeri ve bir İmar Zabıtası ile başladık. İlk amacımız yaşı belli bir noktada olan yapıların özellikle alt katı ticari olan zaten en çok şüphelenen en çok tedirgin olunan bunlar. Vatandaşlarımızın talepleri de bu yönde. Vatandaş burada altında dükkan olan ticari olan yapıların sürekli kiracısı değişen mal sahibi değişen yapıların sağlamlığından emin olamıyorlar. Yapılan tadilatlardan yapının ne kadar zarar görüp görmediğinden emin olamıyorlar. Biz tabiî ki bunları hızlı bir taramaya sokmak istedik. Bu ekiple birlikte çalışmalara başladık. Tabiki çalışmalarda öncelikle vatandaşlardan gelen talep ve dilekçeleri öncelik alarak daha sonra ise bizim belirlediğimiz yaş kriterine göre binaları ve sokakları tespit etmeye çalıştık. Ekip çalışmaya başladığından buyana 53 tane dilekçeli talebe cevap verdi.
Tabiki biliyorsunuz deprem olduktan sonra bir görevlendirme söz konusu oldu. Arkadaşlarımızdan 5 tanesi 4 İnşaat Mühendisi ve 1 Mimar arkadaşımız deprem bölgesi Diyarbakır’a hasar tespit çalışmalarına katıldı. Bu yüzden ekibimizi tek ekibe düşürmek zorunda kaldık, hali hazırda işlerimize devam etmek açısından. Fakat arkadaşlarımız döndü önümüzdeki haftadan itibaren bu çalışma daha hızlı olarak devam edecektir. Vatandaşlarımıza ilk anlamda hızlı yardımcı olacağımız durum budur.
Şunu tekrar detaylandırmak istiyorum, bizler depremsellik açısından uygunluğunu kontrol etme yetkimiz yok sadece projeye uygunluğu konusunda denetimlerimizi yapabiliyoruz. Kolon eksikliği varsa, ya da bir tahribat varsa bu konular üzerinde kontrol sağlayabiliyoruz. Biz yaptığımız denetimlerde gözlemsellik ve projeye uygunluk açısından kontrol ettiğimizi herkese bildiriyoruz ancak depremsellik konusunda yetkili kuruluşlara bildirilmesi gerektiğini de ifade ediyoruz.
İnşaat Mühendisleri Odasının hazırladığı ilk raporda açıkça belirtilen eksikler olan
Uygulama zafiyetleri
Göçen binaların enkazlarından kolon kiriş birleşimlerinde gerekli donatı detaylarının uygulanmadığı, etriye aralıklarının seyrek ve etriye kancalarının doksan derece olduğu, ayrıca kolon demirlerinin üst kat filizlerini oluşturan boylarının gerektiğinden daha kısa olduğu izlenebilmektedir.
Malzeme zafiyetleri
Yapı denetim kanunu ve uygulama yönetmeliğine göre, malzemenin üretimi ve yerine yerleştirilmesi esnasında yapılması gereken, örnekleme, teste tabi tutma, testler sonucunda tespit edilen mukavemet sonuçlarının proje kabulleri ile uyumsuz olması durumunda inşa edilmiş bölümün kırılarak yenilenmiş olması gibi kanuni zorunluluklar yerine getirilmemiş demektir.
Zayıf zemin koşulları
Deprem hasarlarının yaygın olduğu bölgeler, verimli tarım arazileri üzerinde planlanmış şehirlerdir. Dolayısı ile ana kayanın derinde olduğu zayıf zemin koşullarında, hatta sıvılaşma potansiyeli olan zeminlerde yapılan 10-15 katlı ve taşıyıcı sistemi esnek yapılar ağır hasar almış veya toptan göçmüştür. Bununla birlikte, göçmese de bir kat batan veya yana eğilen binalar gözlemlendiğinden, bazı bölgelerde zemin sıvılaşması olduğu düşünülmektedir.
İlk tespitte ortaya çıkan eksikler bize gösteriyor ki meydana gelen yapısal yıkımlar özel (özenli) mühendislik hizmetleri görmemiş olmaktan kaynaklanmaktadır. İlçemizde bu tür bir sonuçla karşılaşmamak için konunun tüm muhatapları olarak kanun ve yönetmeliklerde var olan hususlarda daha özenli olmak gerekmektedir.